DIMELJSKA (INGVINALNA) KILA

Dimeljska ali ingvinalna kila je najbolj pogosta oblika kile. Ocenjujejo, da je incidenca te oblike kile v populaciji 1%. Pogosteje se pojavlja pri moških in na desni strani. Izračunali so, da je življenska verjetnost pojava ingvinalne kile pri moškem 27%, pri ženski pa 3%.

Poznamo različne oblike dimeljske kile.
  • Glede na starost pojavljanja ločimo: prirojene in pridobljene.
  • Glede na velikost ločimo: manjše, srednje velike in velike (ingvinoskrotalne).
  • Glede na mesto nastanka (odnos do spodnjega epigastričnega žilja) ločimo: direktne (medialne), indirektne (lateralne) in kombinirane.
 

 

Dimeljski (ingvinalni) kanal

Dimeljski kanal si lahko predstavljamo kot valj oziroma tulec. Ima dve odprtini. Notranji odprtini pravimo notranji ingvinalni obroč, zunanji odprtini pa zunanji ingvinalni obroč. Zadnja stena ingvinalnega kanala je najbolj nežna in jo tvori ovojnica prečne trebušne mišice (musculus transversus abdominis). Strokovno pravimo tej ovojnici transversalna fascija. Pravokotno na dimeljski kanal potekajo epigastrične žile, ki kanal razdelijo na njegov lateralni  in medialni del.Ingvinalni kanal je pomemben zato, ker se po tem kanalu v fetalnem obdobju spušča modo iz trebušne votline v mošnjo. Praviloma se ingvinalni kanal kmalu po rojstvu zapre. Žal je pogosto to zaprtje nepopolno in ostane na tem mestu šibka točka v trebušni steni. Kasneje se tukaj razvije kila. Kila, ki se pojavi medialno od epigastričnega žilja je direktna ali medialna kila. In obratno, kila, ki se pojavi lateralno od epigastričnega žilja je indirektna ali lateralna kila. 
izdelava spletnih strani: ETREND