KILA

Trebušna kila ali po domače pruh je izboklina, ki se pojavi na trebuhu. Kila nastane tako, da skozi odprtino v trebušni steni,  prične postopoma "uhajati" vsebina trebušne votline. Zelo pomembno se je zavedati, da ni vsaka izboklina kila.

Sami odprtini v trebušni steni pravimo kilni defekt. Lahko je prisoten že ob rojstvu in takrat govorimo o prirojeni kili. Pogosteje se kilna odprtina pojavi s staranjem, zaradi samega procesa staranja, poškodb, nosečnosti in prekomerne fizične aktivnosti. Posebna oblika so pooperativne kile, ki nastanejo na mestu kirurških brazgotin zaradi slabega zaraščanja rane.
 
Kila je sestavljena iz kilne vreče in vsebine kilne vreče. Kilna vreča je v bistvu raztegnjena potrebušnica (peritonej). V samo kilni vreči pa sta najpogosteje trebušna maščoba ali črevo.
 

Zakaj kila nastane?

Kila nastane kot posledica kombinacije povišanega pritiska v trebušni votlini in odprtine ali šibke točke v mišici in/ali mišični ovojnici (fasciji).

Povišan pritisk potiska organ ali tkivo skozi odprtino oziroma šibko točko v trebušni steni. Šibkost trebušne stene je včasih prisotna že ob rojstvu (prirojene kile), pogosteje pa se pojavi pozneje v življenju (pridobljene kile).

 

Dejavniki tveganja za nastanek kile

Razdelimo jih 2 večji skupini.
 
V prvi skupini so stanja oziroma dejavniki tveganja, ki povišajo pritisk v trebušni votlini: Debelost, nosečnost, zaprtje, driske, motnje odvajanja seča, kroničen kašelj, dvigovanja težkih bremen in ascites (tekočina v trebuhu).
 
V drugi skupini so stanja oziroma dejavniki tveganja, ki so odgovorni za oslabitev tkiva trebušne stene in s tem pripomorejo k nastanku kilnega defekt (kilne odprtine). To so: kajenje, bolezni veziva, predhodne operacije, bolniki z anevrizmo abdominalne aorte in jemanje kortikosteroidnih pripravkov.

Vedno pogosteje se izpostavlja pomen neustreznega vezivnega tkiva (kolagen).
 

Na katerih mestih se kila lahko pojavi

Najpogostejša oblika je ingvinalna (dimeljska) kila. Teh je kar 75%. Ostale oblike so še:
  • Epigastrična
  • Popkovna
  • Femoralna
  • Pooperativne
izdelava spletnih strani: ETREND