SIMPTOMI KILE ŠPORTNIKA

Za kilo športnika je značilno, da se pojavi kot bolečina pri športni aktivnosti. Velika večina športnikov ne pomni trenutka nastanka bolečine, kar govori v prid temu, da so za nastanek raztrganine odgovorne številne manjše poškodbe. Športnik s počitkom in protibolečinskimi zdravili bolečino začasno omili. Žal se bolečina v večini primerov povrne, ko športnik ponovno prične s športnimi aktivnostmi.
 

Bolečina se nahaja:

  • v dimljah
  • v spodnjem delu trebuha
  • v mošnji
  • v notranjem zgornjem delu stegna
 
Za bolečino pri kili športnika je značilno, da je kronična (traja dalj časa, običajno več kot 1 mesec). Če športnik miruje bolečina skoraj povsem izzveni. Ob vrnitvi k športni aktivnosti, predvsem pri gibih fleksije trupa oziroma torzije trupa se bolečina povrne (štart pri teku, strel v gol z nogo....).
 

Zakaj nastane kila športnika?

Teorij o tem zakaj nastane kila športnika je več. Trenutno je najbolj aktualna teorija o mišičnem dizbalansu.
Po "domače" povedano nastane kila športnika zaradi raztrganja mišic v dimljah. V dimeljski regiji imata prijemališče 2 mišični skupini. Močnejšo mišično skupino predstavljajo adduktorji stegna (to je mišična skupina odgovorna za primik noge), šibkejšo mišično skupino pa predstavljajo trebušne mišice (notranja in zunanja poševna trebušna mišica). Obe mišični skupini se naraščata na sramno kost (njeno zgornjo vejo). Mišični skupini delujeta antagonistično, kar po domače pomeni, da vlečeta sramno kost v nasprotni si smeri.

Pri gibih, ki istočasno aktivirajo obe mišični skupini (npr. torzijski/rotacijski gibi trupa), mišična skupina, ki je šibkejša (to sta običajno poševni trebušni mišici) popusti in se posledično raztrga. 

 
izdelava spletnih strani: ETREND