ZDRAVLJENJE HEMEROIDOV

Zdravljenje hemoroidov je večplastno. Prvi in zelo pomemben korak je ureditev prebave. Zaprtje in neredno odvajanje trdega blata bistveno pripomorejo k samemu nastanku, kot tudi neuspehu pri zdravljenju hemoroidalnih težav. 
 

PREHRANSKI REŽIM

Vlaknine

so ogljikovi hidrati, ki jih telo ne more v celoti prebavit. Njihova značilnost je, da nase vežejo vodo. Posledica vezave vode je ta, da se v debelem črevesju blato zmehča in se mu poveča volumen. Sicer na prvi pogled ni najbolj logično ampak dejstvo je, da večja količina mehkega blata razširi in sprosti mišice zapiralke danke in na tak  način izboljša pretok krvi v hemoroidih. Za odvajanje večje količine mehkega blata potrebujemo tudi manj napenjanja.
 

Tekočine

so zelo pomembne, ker vlaknine delujejo le, če jih "napojimo" z zadostno količino vode. Svetuje se dnevno vsaj 1,5l tekočin. Alkohol in kava vsebujejo snovi, ki delujejo diuretično (kofein, tein). To pomeni, da izločamo več tekočin preko ledvic in manj tekočin ostane v črevesju.
 

Mlačne kopeli

pripomorejo, k sprostitvi mišič zapiralk analnega kanala. Na ta način se izboljšamo krvni pretok hemoroidov. Slaba lastnost kopeli, je ta, da učinkujejo le tisti čas ko smo v kontaktu z vodo in le še krajši čas zatem. So učinkovite predvsem pri lajšanju akutno nastalih težav. Priporočamo mlačne kopeli po odvajanju vsaj 14 dni oziroma do umiritve akutnih težav.
 

ODVAJALNA SREDSTVA

V kolikor z ureditvijo dietetskega režima ne uspemo učinkovito spremeniti vzorca odvajanja se lahko poslužimo raznih farmacevtskih učinkovin.
 

Osmozna odvajala

(npr. Portalak sirup, Prorectal sirup) delujejo podobno kot vlaknine. Nase vežejo vodo in na tak način zmehčajo blato in povečajo volumen. Svetujemo 1 do 2 veliki žlici dnevno. Zelo pomembno je, da istočasno zaužijemo zadostno količino tekočin.
 

Mazila in svečke

Velika večina sredstev za lokalno uporabo vsebuje lokalni anestetik in steroid.
Lokalni anestetik deluje tako, da omrtvi predel anusa in s tem zmanjša bolečino pri odvajanju.
Steroidi delujejo protivnetvno na tkiva. Zmanjšajo oteklina hemoroida in tako olajšajo odvajanje kot tudi občutek pritiska in otekline.
Pomembno je, da teh sredstev ne uporabljamo več kot 14 dni.
 

KIRURŠKO ZDRAVLJENJE

Sklerozacija

Običajno je to prvi korak v zdravljenu hemoroidov. Z injekcijo vbrizgamo v hemoroidalni vozlič 5 % sclerovein. Sclerovein je sklerozantno sredstvo, ki povzroči trombozo ven in posledično zmanjšanje  hemoroidalnih vozličev.
Poseg je skoraj neboleč. Traja do 5 minut. Metoda je primerna za zdravljenje manjših do srednje velikih hemoroidov.
Poseg se opravi ambulantno, kar pomeni, da po posegu bolnik odide domov. Začetni učinek je viden že po nekaj dneh, na končni učinek je pa potrebno počakati do 6 tednov. Običajno je potrebno postopek ponoviti po 4-6 mesecih.
 

Elastične ligature

Je nekoliko novejša metoda zdravljenja hemoroidov. Poseg je skoraj neboleč. Tudi ta metoda se opravi ambulantno.
Metoda je primerna za zdravljenje srednje velikih do velikih hemoroidov. Princip metode je ta, da hemoroid "zadavimo" z elastiko. Posledično hemoroid odmre in odpade. To se zgodi 2 do 3 dni po posegu. Bolniku preventivno po posegu predpišemo antibiotik in tablete proti bolečinam.
 

Klasična kirurška odstranitev

Indicirana je v tistih primerih, ko so manj invazivne metode neuspešne. Operacija se naredi v splošni ali spinalni anesteziji. V prvem primeru bolnik med operacijo spi, v drugem primeru bolniku v obhrbtenjačni prostor vbrizgamo anestetik in mu omrtvimo spodnji del telesa (zelo podobno kot epiduralna anestezija pri nosečnicah).
Metodo dandanes uporabljamo predvsem pri zelo velikih hemoroidih. To so hemeroidi , ki se ves čaš bočijo iz zadnjične odprtine. Po posegu je pričakovati vsaj nekaj dni precejšnjo bolečnost. Bolniku po posegu preventivno predpišemo antibiotik.
Možni zapleti so redki. So sledeči: krvavitev, okužba rane, stenoza analne odprtine.
 

izdelava spletnih strani: ETREND